• Groot assortiment met meer dan 500 wijnen
  • Villavino garantie niet tevreden? Geld terug!
  • Goede service en levering Persoonlijk en betrouwbaar

Gastcolumn

Paris Hilton

Door: Cente Oostlander, Vinoloog

Het gegeven dat sex ‘sells’ is bekend. Dat wijn en sex veel raakvlakken hebben is misschien minder fenomenaal maar wel voor te stellen. Dat wijn ván sex ordinair kan worden bewijst prosecco en het marketinginstrument dat Paris Hilton heet. Toen de firma Richprosecco uit Duitsland prosecco in blik lanceerde waarbij Paris gewillig het blikje tot haar nam, kregen zij de proseccoproducenten uit het klassieke proseccogebied op hun dak.

Echter, de naam prosecco is niet beschermd. Het is simpelweg de naam van de druivensoort. Alleen het herkomstgebied tussen Valdobbiadene en Conegliano boven Venetie in Veneto is wettelijk beschermd. Het succes van de prosecco is de arme Italiaanse producenten ‘fataal’ geworden. Aan de andere kant vergaat het de producenten overigens erg goed want in het algemeen is de afzet van proseccowijnen (en andere spumantes en  frizzantes uit de streek) enorm toegenomen.

Ook in Nederland zijn de bubbels razendpopulair deze zomer. Ze halen de rosérage in sommige horeca-etablissementen bijna in. Zou dit een voorbode kunnen zijn voor de iets meer sophisticated bubbles zoals Champagne?  Ik hoop het uit de grond van mijn hart. Want tja, enkele prosecco’s daargelaten en vooral de prijs is het toch niet de wijn waardoor je gefascineerd raakt. Zijn fruitigheid, toegankelijkheid door fijne mousse en de relatief droge afdronk zijn wel de pluspunten van prosecco, maar daar blijft het wat mij betreft bij. Helaas wordt meer dan de helft van alle champagnes bijvoorbeeld in de laatste twee weken van het jaar aangeschaft en vervolgens met oliebollen verorberd. Killing voor deze godendrank!

De vraag in de wereld naar champagne is echter zo enorm toegenomen dat de prijs wordt opgedreven en de kwaliteit mogelijk in het geding raakt door (nog niet officieel vastgestelde) overproductie. Tussen prosecco en champagne ligt een onmetelijk rijk van mousserende wijnen; van zeer betaalbaar tot kostbaar. Voor deze wijnen hoop ik op een toekomst in Nederland. Groot bijkomend voordeel: men kan mousserende wijnen 24 uur per dag drinken mits niet tussendoor met andere alcoholische dranken genuttigd.  De bubbels in het glas blijven sexy (vooral met verse aardbeien!) doch sophisticated.

De websites van VillaVino maken gebruik van cookies.  Ja ik geef toestemming   |   Informatie over privacy