• Groot assortiment met meer dan 500 wijnen
  • Villavino garantie niet tevreden? Geld terug!
  • Goede service en levering Persoonlijk en betrouwbaar

Bourgogne wijn

Bourgogne wijn: bent u weleens in de Bourgogne geweest voor een goed glas wijn? Gelegen in het oosten van Frankrijk staat de Bourgogne bekend als het mekka van de wijnliefhebber. Bourgogne wijnen worden alom geroemd en geprezen. Traditie voeret de boventoon bij Bourgogne wijnen. In tegenstelling tot Bordeaux tref je hier minder grote Chateaux, maar meer kleinere wijnproducten. De Bourgogne is net een lappendeken van wijnboeren. Die versplintering gaat zover dat de ene Bourgogne wijn totaal anders kan smaken dan die van zijn buurman. De Bourgogne bestaat uit meerdere districten waar wijn wordt gemaakt zoals Chablis, Beaujolais, Côte d’Or (Côte de Nuits en Côte de Beaune) en Mâconnais.
Het gaat misschien wat ver om te stellen dat de Bourgogne de bakermat is van de Chardonnay druif, maar er wordt wel gesteld dat de grootste Chardonnay wijnen in de wereld Bourgogne wijnen zijn.
Crémant de Bourgogne is de mousserende wijn onder de Bourgogne wijnen. Een vrolijke bubbel die makkelijk wegdrinkt.

De druiven van de Bourgogne wijn

De druiven Pinot Noir en Chardonnay staan centraal voor de Bourgogne wijn. Hoewel de Gamay en Aligoté druiven ook van groot belang zijn. Voor de Bourgogne wijnen geldt dat de druiven afzonderlijke prestaties leveren in de afzonderlijke districten. Zo doet de Gamay druif het bijvoorbeeld goed in de Beaujolais en minder in andere districten.
De Bourgogne wijn wordt met name gemaakt van een enkele druif. Zijn ze in Bordeaux zeer gesteld op het assembleren van druiven (een blend van meerdere druiven), de Bourgogne wijn is “monogaam” en met name gemaakt van één druif. Dit noemt men ook wel mono-cépage.

Bekende Bourgogne wijnen

De classificatie van Bourgogne wijnen is gestoeld op een stelsel van grand cru, premier cru, village en vin du pays. De grand en premier crus behoren tot de beste en duurste wijnen ter wereld daar wordt een vermogen voor betaald. Denk hierbij grote wijnen als Gevrey-Chambertin, Vosne Romanée, Vougeot, Pommard, Meursault en Montagny om een wijngemeenten met reputatie te noemen. De reputatie van het wijnhuis van de Bourgogne wijn is tevens erg belangrijk in de Bourgogne. Meer dan in andere wijngebieden.

Bourgogne wijn

De websites van VillaVino maken gebruik van cookies.  Ja ik geef toestemming   |   Informatie over privacy