• Groot assortiment met meer dan 500 wijnen
  • Villavino garantie niet tevreden? Geld terug!
  • Goede service en levering Persoonlijk en betrouwbaar

Nieuw-Zeeland kent een uitstekende reputatie als het gaat om witte wijnen. De voortrekkersrol wordt ingevuld door de Sauvignon Blanc, maar Chardonnay en Riesling mogen niet worden vergeten. Ook van deze druiven komen uitstekende wijnen.

Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland

De Sauvignon Blanc heeft de Nieuw-Zeelandse witte wijn vereeuwigd. Deze druif veranderde het land in rap tempo van een wijndwerg in een alom gerespecteerd kwaliteitsland. Tot een reus zal Nieuw-Zeeland echter niet uitgroeien, dus de Sauvignon Blanc blijft een zeldzame delicatesse. Ultiem bij visgerechten, liefst van Nieuw-Zeelandse oorsprong. Bijvoorbeeld een lekkere garnalensalade. De zonnige wijnstreek Marlborough geldt tegenwoordig als het bolwerk van de witte wijn. Naast bijvoorbeeld het wijnhuis Coopers Creek timmeren ook wijnhuizen als Waipara Hills Estate en Marisco Vineyards flink aan de weg met uitmuntende Sauvignon Blanc wijnen.

Chardonnay uit Nieuw-Zeeland

Lange tijd was Chardonnay de meest aangeplante druif voor witte wijn in Nieuw-Zeeland. Inmiddels bezet de Sauvignon Blanc deze positie, als troeteldruif van het eiland. Maar toch blijft Chardonnay belangrijk als basis voor witte wijn. Van alle wijnstreken wordt Gisborne het meest geroemd om zijn fraaie Chardonnay wijnen, dankzij een bijzonder vruchtbare leembodem. Wijnhuis Waipara Hills Estate uit Central Otega bijvoorbeeld heeft een uitstekende reputatie met deze druif. Rivaliserende wijnen uit Hawke’s Bay en Marlborough hebben een minder fanatieke aanhang, al doet de Chardonnay het ook hier uitstekend. De wijnen smaken het best bij vis en zeevruchten, zoals oesters met citroen en de typisch Nieuw-Zeelandse wasabidressing.

Riesling uit Nieuw-Zeeland

Deze van oorsprong Duitse druif houdt van koele temperaturen en een lichte vochtigheid. Hier voldoet het zeeklimaat van Nieuw-Zeeland natuurlijk prima aan. Lange tijd gold de Riesling zelfs als het visitekaartje van Oceanië, voordat Chardonnay en Sauvignon Blanc de Nieuw-Zeelandse witte wijn domineerden. Die tijd is voorbij, maar de Riesling levert nog altijd een gewaardeerde bijdrage aan de Nieuw-Zeelandse wijnbouw. Meer uitgesproken dan zijn Noord-Europese stamvaders en soms droger, soms iets zoeter. En dikwijls gedronken bij zeevruchten naar Nieuw-Zeelands recept, bijvoorbeeld jakobsschelpen met grapefruit. Tegenwoordig groeit de Riesling vooral in de wijnstreek Canterbury.

Overigens is het niet zo dat de Nieuw-Zeelandse witte wijnen ophouden bij bovengenoemde druiven, want de Pinot Gris en Gewürztraminer kom je ook tegen. De wijnen uit Nieuw-Zeeland zijn wellicht niet goedkoop, maar wat je van ver haalt, is wel heel lekker. De Nieuw-Zeelandse witte wijnen zullen zeker niet teleurstellen.

Geplaatst in Nieuws door VillaVino

Noord-Italië en haar wijnen

27-11-2015 13:09

wijn Noord ItalieOver de wijnen uit het Noorden van Italië raak je niet uit gesproken en ook niet uit geproefd. Het is een fantastische regio met een adembenemende natuur, historische steden, culinaire heerlijkheden (slow food) en natuurlijk waanzinnige wijnen.
Witte, rode en mousserende wijnen; alles komt hier aan bod. Op wijngebied valt hier heel veel te beleven denk bijv. aan Valpolicella, Alto Adige, de stevige jongens uit de Piemonte en de sprankelende bubbels uit Franciacorta. Wij nemen je mee op een korte tour en kijk vooral ook naar de video over de wijnen uit Noord-Italië.

Piemonte

We beginnen in de Piemonte in het Noordwesten van Italië. Wijn en voedsel staan hier op hoog niveau en qua karakter zijn deze nauw aan elkaar verwant: krachtig, rijp, rijk en een beetje herfstachtig.
Het gebied ligt omsloten door de Alpen en herbergt grote wijnen waarvan de bekendste de Barolo is. Genoemd naar het gelijknamige dorp. Maar Piemonte heeft meer rode wijnen te bieden, denk aan de Barbaresco eveneens vernoemd naar het gelijknamige dorp. Maar proef ook eens de rode wijnen die gemaakt zijn van bijvoorbeeld Barbera, Dolcetto of Nebbiolo. Hiermee is het nog niet klaar in Piemonte want witte wijnen als Roero Arneis en Gavi di Gavi lonken alsmede de Moscato d’Asti, een licht alcoholische (5%) zoete wijn met een zachte bubbel. Heerlijk na een vorstelijk diner.

Franciacorta

Schuiven we verder op naar het Oosten dan komt de wijnregio Franciacorta in beeld. Een toonbeeld voor mousserende wijnen waarvan de beste met gemak de strijd aan kunnen met Champagne. Ten zuiden van het Lago d’Iseo strekken zich de wijngaarden gevuld met Chardonnay en Pinot Nero. Kies met een gerust hart een bubbel uit deze regio, het zal je zeker niet teleurstellen.

Prosecco

We bubbelen verder richting de Prosecco regio. Prosecco is enorm populair en dan hebben we het zowel over de Frizzante als de Spumante variant. Die populariteit hiervan geldt niet alleen voor Italië, maar zeker ook ver daar buiten.

Valpolicella

De wijnen van Valpolicella mogen echt niet onbesproken blijven. Voornamelijk bekend om haar rode wijnen als Ripasso en Amarone, en van een frisse koele Soave kan je heerlijk genieten als aperitief of op het terras. De rode wijnen van Valpolicella hebben een enorme reputatie wereldwijd, daar kan je een boek over vol schrijven. Zie ook de eerdere VillaVino blog post: De rode wijnen van Valpolicella (http://www.villavino.nl/blog/de-rode-wijnen-van-valpolicella/).

Alto Adige

Meer naar het Noorden komen we in de regio Alto Adige ook wel Süd Tirol genoemd. De wijngaarden liggen hier een stuk hoger omgeven door adembenemend natuurschoon. In dit deel van Italië wordt zowel Duits als Italiaans gesproken. Een smeltkroes dus die je ook culinair zal verrassen. Er komen mooie zuivere witte en rode wijnen vandaan. Pinot Grigio, Chardonnay en Pinot Blanc voeren de boventoon voor wat betreft de witte wijnen. En wat betreft rood zijn dat de Lagrein (lokale druif), Merlot en Cabernet Sauvignon. Echt een regio waar je eens een keer niet heel hard doorheen moet rijd op weg naar de bekende Italiaanse vakantieplekken, maar gewoon moet stoppen en een paar dagen onthaasten.

Video:
Om een goed beeld te geven van de wijnen uit Noord-Italië hebben we onderstaande video toegevoegd. Alle genoemde wijnregio’s worden kort en bonding in beeld gebracht en toegelicht en geeft ook goed de sfeer en karakteristieken van Noord-Italië weer.

Geplaatst in Nieuws door VillaVino

Wild en Wijn

06-11-2015 11:51

Witte wijnWijn en Wild zijn een gouden combinatie voor wildliefhebbers. Zowel voor groot wild als everzwijn en hert als ook voor klein wild zoals haas of patrijs. Er wordt vaak gedacht dat je bij wild enkel rode wijn moet drinken. Maar niets is minder waar, stevige witte wijnen vormen ook een prima setje met wild. Uiteindelijk drink je wat je lekker vindt, maar het loont de moeite om op zoek te gaan naar mooie combinaties.

Wild is een op en top natuur product, natuurlijker kan je het niet krijgen. Dat verdient een mooi glas wijn. Toch is dat nog best een uitdaging, omdat niet alleen je eigen smaak een rol speelt, maar ook omdat de smaak van wild varieert. Een jong zwijn heeft bijvoorbeeld een andere smaak dan een ouder zwijn. Ga vooral de uitdaging aan, er zijn meer dan genoeg combinaties.

Hieronder geven we enkele handvaten die je wellicht wat houvast kunnen bieden.

Wijn & Duif
Een mooie combinatie, denk hierbij aan stevige doch elegante wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux (Margaux, Listrac-Médoc of Fronsac) of Vino Nobile di Montepulciano. Maar ook wijnen uit de nieuwe wijnwereld passen goed bij duif zoals een Carmenère of Cabernet Sauvignon uit Chili.

Wijn & Fazant
Fazant gaat niet alleen goed samen met rode wijnen, maar ook met witte wijnen. Denk voor de witte wijnen aan Chardonnay wijnen uit bijvoorbeeld de Bourgogne of uit Argentinië, Australië of Californië. Wat de rode wijnen aangaat, houdt de Fazant van Pinot Noir zowel uit Frankrijk als landen als Chili en Californië.

Wijn & Wilde eend
Eend houdt van rode wijnen met karakter, stevige smaakvolle wijnen. Denk voor eend bijvoorbeeld aan Bordeaux wijnen, maar ook Rhône wijnen gemaakt van Syrah. Maar ook Shiraz wijnen uit Australië passen erg goed. Nog een paar voorbeelden van wijnen die de eend graag vergezellen zijn een Merlot uit de Nieuwe Wereld, een Carmenère uit Chili en een heerlijke Chianti Classico.

Wijn & Haas
Rode wijn en haas zijn een mooie combinatie. De wijn moet niet te stevig zijn om zo ook de haas aan bod te laten komen. Wederom doet Bordeaux het hier goed, en denk dan aan Saint-Emilion, Fronsac en Pomerol. Maar ook wijnen uit Vacqueyras en Côtes de Provence gaan goed samen met haas. Andere mogelijkheden zijn Ribera del Duero, Merlot uit Alto Adige, Dornfelder (Oostenrijk) en bijvoorbeeld een Merlot uit Chili.

Wijn & Hert of Ree
Dit biedt vele mogelijkheden. Ga ook zeker uit van je eigen wijnsmaak. De rode wijn moet niet te licht zijn om mooi aan te sluiten bij de smaken van hert en ree. Cabernet Sauvignon en Merlot of blends van beide druiven passen mooi. Denk aan wijnlanden als Chili, Italië en Nieuw-Zeeland. Maar ook een mooie Chianti Classico of Spätburgunder en vergeet niet de wijnen uit Bordeaux en Bourgogne.

Wijn & Wild zwijn
Wild zwijn kent een krachtige smaak en dat vraagt om een stevige begeleider. Mooie stevige wijnen uit Châteauneuf-du-Pape, Hermitage, Barolo. Australische Shiraz of bijvoorbeeld Priorat uit Spanje.

Zoals altijd is niet alleen de smaak van het wild bepalend, maar zeker ook je eigen wijnsmaak, want uiteindelijk moet je het allebei lekker vinden om optimaal van de combinatie te genieten. Bovenstaande combinaties zijn enkele voorbeelden, maar er zijn nog veel meer wijnen die goed aansluiten. Ga vooral op ontdekkingstocht.

 

Geplaatst in Opinie door VillaVino

Wijn proeven

29-10-2015 15:18

Witte wijnWijn proeven, hoe doe je dat? Die vraag krijgen wij regelmatig. En om iedereen een klein beetje te helpen hebben we het overzichtelijk geprobeerd te maken door het proeven in 4 stappen op te delen.

1: Kijken
De eerste stap bij het proeven van een wijn is het kijken. Om de echte kleur van de wijn goed te kunnen bepalen kun je een wit papier achter het glas houden.

Je ziet niet alleen een witte wijn maar je kunt de kleur iets meer proberen te omschrijven. Is de witte wijn geel van kleur of neigt hij meer naar een strogele kleur of misschien een beetje oranje (dat is vooral wanneer de wijn wat ouder of wat zoeter is). Dezelfde logica geldt voor rode wijnen. Zodra rode wijnen ouder en krachtiger worden dan veranderd de kleur ook. Is een jonge soepele wijn lichtrood met wat paarse hinten van kleur een oudere wijn daarbij wordt de kleur eerder bruin.

Je kunt niet alleen over de kleur van de wijn iets zeggen maar ook over de textuur. Hoe doe je dat? Wanneer je de wijn door je glas draait kunnen er tranen of benen ontstaan. De wijn blijft dan aan je glas plakken. We noemen dit viscositeit. Dit komt dan door de het alcoholpercentage of door de hoeveelheid suiker in die wijn. Dus wanneer een wijn veel tranen vertoont, dan kan je te maken met een wat zoetere wijn of een wijn met een hoger alcoholpercentage.

2: Ruiken
Nadat je goed naar de wijn hebt gekeken ga je over naar de volgende stap en dat het ruiken van de wijn. Misschien wel de belangrijkste stap omdat dit vaak bepaald hoe je de wijn gaat beoordelen. Om een wijn goed te kunnen ruiken moet er zuurstof bij de wijn om zo alle geuren in een wijn los te krijgen. Dit doe je door de wijn te walsen: je maakt een rond draaiende beweging zodat zoveel mogelijk wijn in aanraking komt met zuurstof. Hierdoor komen er veel meer geuren vrij. Dit kun je vanuit de pols doen maar wanneer je dit lastig vindt dan kun je ook het glas op tafel zetten en met je vingers op de voet het glas ronddraaien.

De grote vraag bij veel wijnproeverijen is toch, wat ruik ik? In de wijnen wereld wordt hier vaak heel ingewikkeld over gedaan. Ook komt het doordat wij over het algemeen ons reukorgaan niet veel of goed genoeg gebruiken. Als je ruikt, zal je vaak denken dat een geur wel herkend maar niet kan benoemen. Om je een beetje op weg te helpen hebben we de belangrijkste smaken en geuren voor je op een rijtje gezet:

Fruitgeuren zoals aardbei, appel, framboos, kersen, meloen, perzik, pruimen en zwarte bessen. Daarnaast zijn er bloemengeuren zoals jasmijn, rozen, viooltjes. En als laatste zijn er de kruidengeuren zoals kaneel, peper, nootmuskaat en tijm. En voor de superneuzen onder ons zijn er nog andere geuren zoals chocolade, karamel, leer, tabak, vanille, hout, hooi en honing.

3: Proeven
Eindelijk is het dan zo ver en dan mag je van de wijn proeven. Ook nu weer zuurstof erbij laten komen door te walsen en dan je een goede slok van de wijn. Zorg hierbij dat je wat extra lucht in je mond komt wanneer je de wijn drinkt. En ja hierbij mag je geluiden maken. Het heeft namelijk een goede reden de smaak van de wijn komt hiermee meer tot uiting. Je kunt proberen de smaken zoet, bitter en zout te onderscheiden.

4: Uitspugen of doorslikken
Wanneer je veel wijnen gaat proeven is het wel aan te raden om de wijnen uit te spugen. Maar zo nu en dan kun je wel een slokje doorslikken om zo ook de afdronk helemaal te ervaren. Maar contenteer je bovenal op de smaken die in je mond achterblijven.

Veel wijnplezier!

Geplaatst in Nieuws door VillaVino

Loire wijnen

07-10-2015 14:29

De Loire, langste rivier van Frankrijk
Over een lengte van zo’n 1000 kilometer loopt de Loire door een afwisselend landschap. In de bossen van het Centraal Massief eerst kronkelend en smal en dan in zijn benedenloop breed en majestueus. Op de schilderijen van Claude Moent neemt de rivier in al zijn grootsheid een prominente plaat in. Maar het is niet allen de brede stroom die indruk maakt. De omgeving levert een belangrijke bijdrage aan de schoonheid van het landschap. Niet voor niets noemen de fransen de Loirestreek wel de Jardin de France, oftewel de “Tuin van Frankrijk”. Wijngaarden, bossen en fruitboomgaarden wisselen elkaar hier af. En dan is er nog de historische achtergrond van de streek, met zijn tientallen prachtige kastelen uit de Franse Renaissance. Als wijnstreek is de Loire vooral bekend om de frissee en fruitige, meest witte wijnen. Door hun verfrissende smaak zijn ze goed gekoeld bijzonder lekker.

Land van kastelen en grotten
Het is moeilijk voor te stellen dat de Loirestreek ooit Engels bezit is geweest. Deze streek werd terugveroverd op de Engelsen na een beslissende veldslag bij Orleans in 1429, onder aanvoering van de legendarische Jeanne d’Arc. Dat was het begin van de bloeitijd van de Loire. Voor de opeenvolgende Franse vorsten was het een geliefde verblijdplaats, waar met name de jacht naar hartenlust kon worden beoefend. En Franse vorsten zouden geen Franse vorsten zijn als ze daarvoor niet een aantal geweldige kastelen hadden neergezet. Het woord grandeur is niet voor niets van Franse oorsprong.

De druiven; grote verscheidenheid
De Loire is een smeltkroes van druivenrassen, afkomstig uit verschillende delen van Frankrijk en natuurlijk – niet te vergeten- uit de Loirestreek zelf. De oudste eigen Loiredruif is de pineau d’Aunis of Chenin Noir, hier al aangeplant voor de 10e eeuw. Tegenwoordig worden van deze druif aromatische roséwijnen gemaakt. De witte variant, de Chenin Blanc, is nog altijd één van de belangrijkste witte druiven van de streek, hoewel het aangeplante oppervlak de laatste decennia wel is afgenomen. De Chenin is een zeer aromatische druif, die wijnen oplevert met een hoge zuurgraad. Hij dient voor het maken van droge wijnen, mousserende wijnen en ook schitterende zoete wijnen. Deze danken hun bijzondere karakter aan een perfecte balans tussen zoet en zuur. Zuur dat in de Chenindruif altijd ruimschoots aanwezig is. Veel wijndrinkers realiseren zich niet dat zoete Chenin-wijnen, zoals Côteaux du Layon en zoete Vouvray, zeer lang, tot wel tientallen jaren, kunnen worden bewaard. Ook de Sauvignon Blanc kan feitelijk worden beschouwd als een echte Loiredruif, hoewel hij ook al heel lang in het Zuidwesten van Frankrijk staat aangeplant. De Sauvignon zorgt voor veel heerlijke droge witte wijnen, van de geurige Touraine Sauvignon tot de verfijnde Pouilly-Fumé. Asperges en kruisbessen zijn kenmerkende aroma’s voor de wijnen van deze druif. De Melon de Bourgogne lijkt ook zo’n typische Loiredruif, maar is in feite – de naam zegt het al –in de 18e eeuw overgewaaid uit de Bourgogne. Op zijn plaats van herkomst vrijwel vergeten, boekt hij nu veel succes als druif voor de Muscadet, de beendroge wijn uit het Pays de Nantes. Ook de Pinot Noir is afkomstig uit de Bourgogne. Hij wordt hier gebruikt voor rode wijnen uit Sancerre en is ook populair in Touraine, het centrale deel van de Loirestreek. De Gamay doet wat hij in de Beaujolais ook doet: fruitige wijnen opleveren, die deels zelfs worden aangeboden als primeurwijn, net als in de Beaujolais zelf. Tenslotte is er natuurlijk de niet te missen Cabernet Franc, de blauwe druif van de karaktervolle en stoere wijnen van Chinon en Bourgueil, in goede jaren bijna net zo monumentaal als de kastelen lang de rivier.

Wijngebieden van de Loire
De bovenloop van de rivier is het domein van de Sauvignon-druif. De oorsprong van deze in de hele wereld verbouwde druif ligt hier, aan de oevers van de Loire. De Sauvignon-druif staat aan de basis van alle witte wijnen van deze regio: Sancerre, Pouilly-Fumé, Quincy, Reuilly en Menetou-Salon. Hij brengt hier wijnen voort die heel smakelijk zijn door een combinatie van geurigheid en frisheid. De Sauvignon profiteert van een perfecte combinatie van een goede, arme, kalkhoudende bodem en een gematigd klimaat. Twee voorwaarden om van deze druif zeer fraaie wijnen te maken. In een te warm klimaat verliest hij al snel zijn zuren. In de Loirestreek kan hij deze juist heel goed behouden. Dat verklaart de levendigheid en de klassen van de witte wijnen van deze streek.

Meer dan alleen Rosé
Verspreid door de Anjoustreek liggen de wijngaarden met de appellation Anjou. Vroeger was de streek bekend om zijn Rose ’d’Anjou, maar tegenwoordig staat de productie in het teken van rode wijn. De druiven die hiervoor worden gebruikt zijn Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon, net als bij de andere rode wijnen uit de streek. De kwaliteit is hier de laatste jaren sterk gestegen. Vooral de rode Anjou-Villages, waarvoor strenge regels gelden, doet het op dat punt heel goed. Een aparte variant is de Anjou Gamay, gemaakt van alleen Gamay-druiven.

Saumur-Champigny: perfect in rood
De beste rode wijn van de Anjou komen uit de Saumur-Champigny, een herkomstgebied even ten Oosten van het stadje Saumur, op de zuidelijke oever van de Loire. De basis voor deze wijnen vormt ook de Cabernet Franc, met ook hier soms wat Cabernet Sauvignon. De wijnenzijn hier anders van karakter dan in Chinon of Bourgueil, wat soepeler en met veel cassisfruit. Heerlijke wijnen om jong te drinken, eventueel licht gekoeld.

De populaire Touraine
Verreweg de grootste hoeveelheid wijn hier wordt echter gemaakt onder de populaire appellation Touraine. Touraine beslaat een groot gebied rondom de stad Tours, langs de rivieren Loire en Cher. De regels staan de producenten hier toe wijnen te maken op basis van één druivenras, dat apart op het etiket mag worden vermeld. Verplicht is dat echter niet. Toegestane druiven zijn onder andere Sauvignon, Chenin en Chardonnay voor wit en Gamay, Cabernet Franc, Malbec (hier Cot genoemd) en Pinot Noir voor rood. De wijnen uit deze streek zijn smakelijk en lichtvoetig.

Chinon en Bourgueil; stevige jongens
De rode wijnen van Chinon en Bourgueil zijn van een heel ander kaliber. Deze worden gemaakt op basis van de cabernet Franc druif, die machtige en volle wijnen oplevert. Aanvulling met wat Cabernet Sauvignon is toegestaan, maar komt weinig voor. De wijngaarden van Chinon bevinden zich op de zuidelijke over van de Loire, dat wordt gedomineerd door zijn imposante middeleeuwse kasteel. Aan de overkant, op de rechteroever, vinden we de tegenhanger Bourgueil en Saint Nicolas de Bourgueil. De wijnen zijn hier ongeveer vergelijkbaar in karakter.

Mousserend
Saumur is een van de belangrijke wijncentra van de streek. Het heeft bekendheid gekregen door de productie van mousserende, die vooral geconcentreerd is het nabijgelegen dorpje St-Hilaire-St.-Florent. Deze mousserende wijnen zijn hier altijd gemaakt op dezelfde manier als Champagne, dis met een tweede gisting op fles waarbij de kostbare en fijne belletjes, de mousse ontstaan. Sterke nog, in de negentiende eeuw en zelfs nog aan het begin van de twintigste eeuw werden deze wijnen ook gewoon verkocht al Champagne. Later, met de invoering van het systeem van de Appellation Contrôlée, werd dat uiteraard verboden. Eerst was er nog de Methode Champenoise, maar ook die werd aan het begin van de jaren negentig verboden en sindsdien is de aanduiding Methode Traditionnelle. De witte druiven van de Loire zijn perfect geschikt voor de productie van mousserende wijnen. Ze zijn licht en hebben een goede natuurlijke zuurgraad, twee belangrijke vereisten voor een goede natuurlijke zuurgraad, twee belangrijke vereisten voor een goede mousserende wijn.

Muscadet en Gros Plant: echte viswijnen
Helemaal aan de monding van de Loire vinden we de echte viswijnen van de streek: Muscadet, Muscadet de Sèvre et Maine en Gros Plant. Van de herkomstbenamingen is de Muscadet de Sèvre et Maine het bekendst. Deze wijn wordt gemaakt in de streek ten zuiden van de stad Nantes. Aan de basis staat de Melon de Bourgogne, een druif die we tegenwoordig vrijwel nergens anders meer tegenkomen. Hij levert sprankelende, frisse, bijna ziltige wijnen op, die vaak perfect te combineren zijn met oesters of mosselen. Gros Plant wordt gemaakt op basis van de gelijknamige druif. Het is een eenvoudige, frisse witte wijn, licht en droog, gemakkelijk drinkbaar.

Culinair
Loirewijnen laten zich combineren met talloze gerechten, afhankelijk van het karakter van de wijn waar we over praten. Beroemd zijn ze vooral als begeleiders van visgerechten. Zoals de Sauvignon-wijnen van Sancerre en Pouilly Fumé, op voorwaarde dat de saus bij de vis niet te rijk en te zwaar is. Bij schaal- en schelpdieren doen deze wijnen het ook uitstekend. Sancerre wordt plaatselijk graag gecombineerd met de lokale geitenkaas, een echte specialiteit van de streek, de Crotting de Chavignol. Probeer ook eens wat vaker witte wijn bij kazen. Het is een hardnekkig misverstand dat enkel rode wijnen bij kazen passen. Bij geitenkaas, een jonge of belegen Edammer pas en Sauvignon voortreffelijk.

 

Geplaatst in Internet door VillaVino

Hoe je het ook went of keert, je moet ergens beginnen. Dat geldt ook voor het drinken van rode wijn. Dat wil zeggen als je wijn wilt drinken. De wereld van rode wijn is groot en divers maar waar moet je dan met je ontdekkingstocht beginnen. Om te bepalen wat je lekker vindt, is het handig om wat handvaten te hebben. Alles in één keer willen begrijpen en kunnen proeven, lukt niet, want er zijn zoveel verschillende druiven en stijlen van rode wijn.

We hebben 4 druiven geselecteerd aan de hand waarvan je kunt gaan bepalen wat je lekker vindt. Ruim een avond in en trek alle 4 de wijnen open zodat je goed kan vergelijken. Als je het proeven verdeeld over meerdere avonden dan vergeet je eerdere wijnen en je kunt ook niet terug proeven. Oftewel een wijn die je hebt geproefd op een later moment in de avond nogmaals proeven nadat je een andere wijn hebt geproefd. Houd wel onderstaande volgorde aan. Termen als zuurgehalte (accidity), tannines, body en alcohol zullen voorbij komen en gaandeweg duidelijk worden.

Pinot Noir
Een wijn gemaakt van Pinot Noir is een goede manier om iets van de zuurgraad van wijn te begrijpen. De smaken en aroma’s van een Pinot Noir kunnen verrassend zijn. Het is een wijn met de lichtste kleur en body (stevigheid) die je op tafel hebt staan. Als je de Pinot Noir ruikt dan kom je aroma’s tegen van kersen, frambozen en bessen. Pinot Noir heeft zachte tannines en dat geeft een aangenaam zuurtje. Tannines (looizuur) zit in pitjes, in schillen van druiven en in steeltjes.
Pinot Noir wijnen uit de nieuwe wijnwereld zijn vaak rijper dan uit de oude wijnwereld en smaken naar wat meer naar doorgerijpt fruit wat een verzachtende werking heeft op het zuurgehalte.

Mocht het zuurgehalte van de Pinot Noir je aanspreken dan zou je ook wijn van de volgende druiven eens kunnen proberen: Gamay, Grenache/Garnacha en Nebbiolo.

Syrah
Nu wordt het tijd om te begrijpen wat stevigheid en lengte betekenen als het gaat om rode wijn drinken. In het Engels wordt hier het woord body voor gebruikt. Geen betere druif dan de Syrah (Shiraz) om dit te ontdekken. Syrah wijnen hebben een dieprode bijna inktzwarte kleur met smaken van zwart fruit als pruimen en bosbessen met hinten van chocolade en tabak. Zoek je een fluweelzachte en soepele wijn met body dan zou een Syrah jouw wijn kunnen zijn. Mooi bij gerechten met lam en bij diverse kazen. Spreekt een Syrah je aan, probeer dan ook eens een Rhône blend of een wijn gemaakt van de Malbec druif.

Cabernet Sauvignon
Dan zijn we aangekomen bij de koning onder de druiven voor de productie van rode wijn, de Cabernet Sauvignon. De meest aangeplante druif en een druif die je in alle wijnlanden tegenkomt. Door het proeven van Cabernet Sauvignon ontdek je de werking en smaak van tannines in wijn. Tannines zorgen er onder meer voor dat de wijn geleidelijk rijpt waardoor de smaak en geur zich goed kunnen ontwikkelen. Tannines zorgen er ook voor dat de wijn langer houdbaar is. De smaak van tannines is moeilijk te omschrijven. Het geeft een beetje wrang gevoel in je mond na een slok, je mondhoeken trekken wat samen. Cabernet Sauvignon heeft herkenbare smaken van kersen, zwarte bessen en kruiden. Indien de wijn gerijpt is op eikenhouten vaten dan herken je zeker vanille aroma’s. Het is een ideale wijn bij vleesgerechten. Mocht Cabernet Sauvignon je aanspreken, probeer dan ook eens een wijn van bijvoorbeeld Merlot, Sangiovese, Tempranillo of Carménère.

Zinfandel
We zijn aangekomen bij de laatste druif in deze proeverij; de Zinfandel. In Italië ook wel bekend als Primitivo. Hoewel iedere rode wijn alcohol in zich heeft, kan je bij Zinfandel het effect van alcohol op de wijn en smaak ontdekken. Zinfandel wijnen hebben vaak een iets hoger alcoholpercentage. De Zinfandel druiven worden vaak rijper geplukt wat zijn effect heeft op de alcohol. Bij Zinfandel wijnen kan je de toevoeging Old Vine op het etiket tegenkomen, dit zijn dan wijnen van oudere druivenstokken. Dit geeft enerzijds meer rijkere fruitsmaken, maar anderzijds ook minder druiven bij de oogst.

Wellicht heb je nu een paar handvaten om verder op ontdekkingsreis in de rode wijnwereld te gaan. Bovenal blijft gelden bepaal zelf wat je lekker vindt en ga vooral op je eigen smaak af.

 

Geplaatst in Opinie door VillaVino

Witte wijnWitte wijn kan je op vele manieren verrassen en ook voor witte wijn geldt dat je moet leren wat je wel en ook wat je niet lekker vindt. Zoveel verschillende druiven, stijlen van wijn maken de wijn en onderschat ook niet de invloed van de wijngebieden. Een Chardonnay wijn uit Frankrijk is een andere wijn dan een Chardonnay wijn uit Australië. Zo ook het idee dat witte wijn enkel als aperitief of bij vis wordt gedronken, is zwaar achterhaald.

Kortom het gaat erom dat je zelf gaat ontdekken wat je lekker vindt, wanneer je het wilt drinken en ook waarbij. Een manier om dit te doen is om wijnen van zes verschillende druiven (stijlen) te drinken en voor jezelf te bepalen wat je wel of niet aanspreekt. Oftewel duik in de wereld van de witte wijn.

Chardonnay

Dit zijn wijnen gemaakt van de Chardonnay druif die gerijpt zijn in roestvrij stalen tanks dus niet op eikenhouten vaten. Hierdoor ontbreek de rokerige romige vanillesmaak in de wijn. In deze wijnen tref je meer natuurlijke fruitsmaken als groene appel, citroen, lychee en tropisch fruit als bijvoorbeeld ananas. Spreekt dit je aan dan zou je ook eens een witte wijn van de Chenin Blanc druif kunnen proberen. Chardonnay is de populairste en meest geproduceerde witte wijn.

Houtgerijpte Chardonnay

Houtgerijpte Chardonnay ook wel Oaked Chardonnay genoemd zijn weelderige rijke witte wijnen die kortere (enkele maanden) tot langere tijd (meer dan een jaar) op eikenhouten vaten hebben gerijpt. Dit resulteert in volle wijnen met vanille aroma’s. De smaak wordt door het hout afgegeven aan de wijn. Een houtgerijpte Chardonnay kan een stuk roodvlees als biefstuk prima vergezellen. Het zijn wijnen met een langere afdronk en niet te vergelijken met de ongerijpte Chardonnay wijnen. Spreekt dit je aan dan zou je ook eens andere houtgerijpte witte wijnen kunnen proberen, bijvoorbeeld Viognier.

Sauvignon Blanc

Crispy frisse fruitige witte wijnen worden gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. Zomer in een glas. Ook zo'n druif die je van Frankrijk tot aan Nieuw-Zeeland tegenkomt. Grote Franse wijnen als de Sancerre worden gemaakt van de Sauvignon Blanc en denk ook aan de Sauvignon Blancs uit Nieuw-Zeeland. Bij Sauvignon Blanc denk je aan passievrucht, kruisbes en groen gras. Mooie aroma’s en smaken in een glas. Vind je dit lekker, probeer dan een Verdejo of een Verdicchio.

Pinot Grigio

De Pinot Grigio is populair in Italië en niet alleen daar. In Frankrijk komen we deze druif tegen als Pinot Gris en in Duitsland onder de naam Grauburgunder. Pinot Grigio heeft een verfrissende smaak van limoen, citroen en groene appel. Pinot Grigio wijnen zijn droge witte wijnen. Vind je een Pinot Grigio lekker probeer dan ook eens Albariño uit Spanje.

Riesling – Droog

Riesling is met name populair in Duitsland, de Elzas en Oostenrijk waar ze er droge witte wijnen van maken. In Duitsland wordt zij ook wel de Koningin van de druiven genoemd. Een droge Riesling wijn krijgt in het Duits Trocken op het wijnetiket. Droge Riesling wijnen hebben smaken en aroma’s van citroen, limoen, ananas en abrikoos.

Riesling – Zoet

Naast de droge variant kent de Riesling ook de zoete variant. Dit geeft zachte zoete wijnen die overigens ook in andere werelddelen (Australië en bijv. Californië) worden gemaakt. Men kent daar ook wel de Late Harvest Riesling waarbij de druiven later (met meer suikers) worden geoogst. Spreekt een zoete Riesling je aan dan kan eens Moscato of Gewürztraminer proberen.

Zijn we nu volledig geweest met bovenstaande stijlen en druiven voor betreft de diversiteit van witte wijnen? Nee, zeker niet. Er valt zoveel te ontdekken, maar het kan wel dienen als handvat. Probeer ook zeker eens iets anders en ga vooral op je eigen smaak af.

Geplaatst in Nieuws door VillaVino

Ribera del Duero betekent zo veel als de oever van de Duero. In het buurland Portugal staat dezelfde rivier op de kaart maar dan onder de naam Duoro. Nog niet zo lang geleden werden er voornamelijk suikerbieten en graan voortgebracht in deze wijnregio en de wijn die er geproduceerd werd, werd voornamelijk als bulkwijn of tafelwijn verhandeld. Oneerbiedig gesteld het was een beetje een tweedehands wijnregio. Welk mirakel heeft zich hier afgespeeld waardoor de wijnen van Ribera del Duero nu zo’n mooie reputatie hebben?

Ligging
De wijnstreek Ribera del Duero ligt zo’n 200 km ten noorden van Madrid en ligt in het hart van Castilla y Léon. Kenmerkend voor de wijngaarden is dat ze hoog liggen, zo rond de 700-800 meter hoogte. Overdag kan het hier erg warm zijn en ’s nachts koud. De druiven worden zo tot het uiterste gedwongen en dat komt de wijn uiteindelijk alleen maar ten goede. Een druif moet knokken, en het resultaat zijn mooie intense en geurige wijnen. Wijnen met karakter.

Ribera del Duero is één van de 11 kwaliteitswijn producerende wijnregio’s van Castilla y Léon. In 2012 is het zelfs door het toonaangevende wijntijdschrift Wine Enthusiast Magazine uitgeroepen tot wijnregio van het jaar. Dat zegt toch wel wat, dan heb je iets neergezet waar je trots op mag zijn.

In 1982 heeft dat zelfs de DO status (Denominación de Origen) opgeleverd. Natuurlijk is dit een resultaat van vele wijnboeren die er de schouders onder hebben gezet en die voor kwaliteit in plaats van goedkope bulk zijn gegaan.

Koninklijke fans
Eén wijnhuis heeft echter aan de wieg van Ribera’s kwaliteit gestaan, en dat is Vega Sicilia. Vega Sicilia heeft wereldwijd een toonaangevende reputatie en steekt menig top Bordeaux wijn naar de kroon. De wijnen van Vega Sicilia zijn niet alleen favoriet bij het Britse koningshuis, maar natuurlijk ook bij de Spaanse koning. Helaas moet ook de Spaanse koning gewoon op zijn beurt wachten om hier in te kunnen kopen. Je moet overigens voor de topwijnen van dit huis wel diep in je buidel tasten.

Druiven
De blauwe druiven voor de productie van de rode wijnen voeren de boventoon in Ribera del Duera. Wat de witte druiven betreft, enkel de Albillo druif wordt gebruikt voor de productie van witte wijn en die wordt met name lokaal opgedronken. Wat betreft de blauwe druiven, voert de Tinto Fino (dat is de lokale naam voor de Tempranillo) de boventoon. Aangevuld met de Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec, de bekende Bordeauxdruiven.

De rode wijnen van Ribera del Duero, met Crianza op het wijnetiket, moeten 2 jaar gerijpt hebben waarvan 12 maanden op eikenhouten vaten.Bijvoorbeeld de Miguel Torres Celeste Crianza. Staat er Reserva op het etiket, dan moet de wijn 3 jaar hebben gerijpt waarvan 12 maanden op eikenhouten vaten en in het geval van een Gran Reserva is de rijping zelfs 5 jaar waarvan 2 jaar op eikenhouten vaten.

Ribera del Duera heeft alles in zich om tot mooie wijnen te komen. Eén advies doet de mogelijkheid zich voor? Pak dan een glas en geniet ervan.

Geplaatst in Nieuws door villavino

De wijnen van Valpolicella, gelegen in het Noorden van Italië ten oosten van het Gardameer, streelt menig wijntong. Dalend uit de Alpen door de mooie wijnregio Alto Adige, land je vanzelf in de Valpolicella streek. Aangezien het Gardameer een populaire vakantiebestemming is zal menigeen langs Valpolicella zijn gereisd en hopelijk ook van de wijnen hebben geproefd. Tenslotte is Verona een bekende stad en dit ligt in het Zuiden aan de grens van de Valpolicella. Er zijn ruim 200 wijnhuizen actief waarvan de meeste familiebedrijven zijn.

De rode wijnen zijn al even geraffineerd als simpel. Alle rode wijnen worden grotendeels van dezelfde druiven gemaakt en dat zijn met name de druiven Corvina en Rondinella. Een wijn in meerdere gedaantes, is dat even overzichtelijk? Of toch niet?

Recioto della Valpolicella
De Recioto wijn bestaat geheel uit gedroogde druiven. Direct na de oogst worden de druiven gedroogd voordat er wijn van wordt gemaakt. De gedroogde druiven hebben een lagere opbrengst in kwantiteit, maar leveren zeer smaakvolle wijn. Oftewel wat aan kwantiteit wordt verloren, wordt aan kwaliteit gewonnen. De Recioto is niet geheel uitgegist. De Recioto della Valpolicella is een smaakvolle zoete rode wijn die het goed doet als dessertwijn.

Amarone della Valpolicella
De Amarone is wellicht de bekendste uit het rijtje en heeft een wereldwijde reputatie en is één van de topwijnen uit Italië. De druiven worden 4 maanden gegist op rieten matten. Dit levert een hoger suikergehalte, en daardoor meer geconcentreerde wijn, op. In tegenstelling tot de Recioto della Valpolicella worden de druiven volledig gegist. De Amarone della Valpolicella rijpt op houten vaten en vervolgens rijpt hij verder op fles alvorens te worden gedronken. De Amarone is een volle complexe rode wijn.

Valpolicella Superiore Ripasso
Na het maken van de Amarone wijn blijven er nog voldoende resten (drab van druivenschillen en pitjes) over in de persen. Dit restant is bijzonder smaakvol en krachtig en dus zonde om weg te gooien. Door aan dit restant Valpolicella Classico toe te voegen maakt men een nieuwe wijn met een Amarone karakter die verkocht wordt onder de naam Valpolicella Superiore Ripasso. Deze Ripasso is een stevige zachte karaktervolle wijn, en een betaalbaar alternatief voor, zijn duurdere grote broer, de Amarone.

Valpolicella Superiore
De Superiore is het belegen broertje van de Classico en heeft een rijping van een jaar gehad alvorens te worden gebottled. Hoewel nog steeds vriendelijk en toegankelijk, heeft de Superiore meer body dan de Classico.

Valpolicella Classico
De Valpolicella Classico is een rechttoe rechtaan wijn en wordt gemaakt zoals rode wijn standaard wordt gemaakt. De druiven gaan na het oogsten direct de persen in en het sap wordt gefermeteerd oftwel er wordt wijn van gemaakt. Dit levert toegankelijke fruitige wijnen op.

Kortom de Valpolicella heeft voor iedere liefhebber een rode wijn. Laat je niet misleiden en ga op je eigen smaak af om te bepalen welke jezelf het lekkerst vindt.

Geplaatst in Nieuws door VillaVino

De Parels van Argentinië

06-08-2015 12:50

Argentinië, land vol Spaanse passie, Italiaanse chic en Franse allure. Een land om verliefd op te worden. Niet voor niets is de Argentijn zo trots. Een bekende grap in Argentinië luidt als volgt: hoe pleegt een Argentijn zelfmoord? Door van zijn ego af te springen.

De Argentijn heeft vele zaken om trots op te zijn en niet in de laatste plaats de wijn. De kwaliteit van de Argentijnse wijn heeft de laatste jaren een volle vlucht naar voren genomen. Vroeger was het met name kwantiteit waar het om draaide en die kwantiteit was niet echt opwindend. Cola mixen met de witte wijn Torrontés gebeurde regelmatig.

Gesteund door de import van buitenlandse wijnkennis (Michel Roland bijvoorbeeld) en kapitaal (denk aan de familie Pon met Bodega Salentein) nam de populariteit van de Argentijnse wijn in rap tempo toe. Toegegeven de natuurlijke omstandigheden voor de wijnbouw In Argentinië zijn ideaal en dan bloeit er in harmonie iets moois op.

De basis hiertoe is gelegd in het feit dat Argentinië één van de oudste wijn producerende landen van Zuid-Amerika is. Het paradepaard onder de Argentijnse wijnregio’s is Mendoza. Een wijnregio ter grootte van het wijnland Spanje. Met de imposante en indrukwekkende Andes op de achtergrond heeft Mendoza de wijnwereld veel te bieden. Dit is het hart van de Argentijnse wijnproductie. Mendoza maakt indruk, hard werkende, vriendelijke mensen in een omgeving met natuurlijke bronnen. Al met al een mooie en imponerende omgeving.

Het Andes gebergte houdt veel neerslag tegen en zorgt ervoor dat de wijnranken te maken krijgen met koude nachten en hete dagen. Een wijnrank die moet knokken, haalt het beste uit zichzelf naar boven. De van oorsprong Franse druif Malbec is het uithangbord in Mendoza. In Frankrijk(Cahors) komt deze druif ook wel voor onder de naam Cot. In Argentinië levert de Malbec mooie volle wijnen op met de smaak van rood en zwart fruit. Heerlijk, geniet ervan met een goede steak!
Inmiddels doen de Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah het ook goed. De Bordeaux druif Petit Verdot komt men net als in Bordeaux voornamelijk in blends tegen.

Natuurlijk is het niet alleen rood wat de klok slaat in Mendoza. De Torrontés is een muscat-achtige druif die enkel nog in de Argentinië gebruikt wordt om witte wijn van te maken, zeer de moeite waard. Wat betreft de witte wijn staat de Chardonnay op nummer 1 qua productievolume. Verder vinden we Sauvignon Blanc en Viognier terug in de Argentijnse witte wijnen.

Geld, kennis en natuurlijke omstandigheden, de basis is gelegd in Argentinië. Nu komt het aan op geduld, een kwestie van de lange adem. Gelukkig kunnen ze dat al een aantal jaren opbrengen en dat komt de verdere ontwikkeling van de Argentijnse wijnen enkel ten goede. Argentinië heeft veel te bieden, is een land vol uitdagingen, maar heeft ook enorme aantrekkingskracht. Als de gelegenheid voorbij komt om er naartoe te kunnen dan zeker doen!

Geplaatst in Opinie door VillaVino
De websites van VillaVino maken gebruik van cookies.  Ja ik geef toestemming   |   Informatie over privacy